Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě? Velké riziko, varují odborníci

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě? Velké riziko, varují odborníci

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě nebo ve vodě je podle hygieniků nebezpečné. Mohou se totiž přemnožit mikroorganismy!

Takto maso rozmrazuje většina z nás. Vyndáme ho z mrazáku a necháme ho povolit při pokojové teplotě, případně ho namočíme do odstáté vody. Jenže pozor. Podle odborníků to může způsobit zdravotní problémy. Informuje slovenský portál TVnoviny.sk.

Právě tyto podmínky jsou pro mikroorganismy kultivačním prostředím a maso mohou kontaminovat. "Například salmonelou, Cympylobacterom či střevními bakteriemi," uvedla mluvčí Úřadu veřejného zdravotnictví SR Lenka Skalická.

Lidé by podle hygieniků měli s masem manipulovat jako pracovníci ve stravovacích zařízeních. "Tam kvůli zachování zdravotní neškodnosti platí, že maso se rozmrazuje buď v rozmrazovačích nebo v lednici při teplotě maximálně čtyři stupně Celsia," řekla mluvčí.

Pokud lidé připravují čerstvé maso, také by se měli vyhnout odstáté vodě. Když ho chceme opláchnout, měli bychom to udělat pod studenou tekoucí vodou.

Témata:  Kuřecí maso Maso

Související

Aktuálně se děje

9. ledna 2025 6:24

Jak za komančů: Nákupní šílenství v Lidl Outletu drtí Štěrboholy. Budou i v jiných městech?

Krátce po Novém roce otevřel řetězec Lidl v pražských Štěrboholích svou první outletovou prodejnu a okamžitě způsobil doslova nával. Zájem Čechů o zlevněné zboží byl tak obrovský, že se lidé neváhali postavit do několika hodin trvajících front, zatímco parkoviště se proměnilo v místo, kde auta vytvářela dlouhé kolony. Tisíce zákazníků už obchod navštívily, ale co si o novém outletu myslí místní? Jak vypadá prodejna necelý týden po otevření?

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy